SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

SELAM BAHSİ

<< 2231 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

126 - (2231) حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا هشيم. ح وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا شريك بن عبدالله وهشيم بن بشير عن يعلى بن عطاء، عن عمرو بن الشريد، عن أبيه. قال:

 كان في وفد ثقيف رجل مجذوم. فأرسل إليه النبي صلى الله عليه وسلم "إنا قد بايعناك فارجع".

 

{126}

Bize Yahya b, Yahya rivayet etti. (Dediki): Bize Hüşeym haber verdi. H.

Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe de rivayet etti. (Dediki): Bize Şerik b. Abdillah ile Hüşeym b. Beşir, Ya'Ia b. Atâ'dan, o da "Amr b. Şerid'den, o da babasından naklen rivayet etti. Şöyle demiş:

 

Sekıf hey'etinin içinde cüzzamlı bir adam vardı. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:

 

«Biz senin bey'atını yaptık, sen dön!» diye haber gönderdi.

 

 

İzah:

Bu hadîs Buhârî 'nin rivayet ettiği: .

 

«Cüzzamlıdan aslandan kaçar gibi kaç!» hadîsine muvafıktır. Keza az yukarda geçen :

 

«Hasta develerin sahibi, sağlam develerin sahibi üzerine deve getiremez.»  hadîsine de muhalif değildir.

 

Kaadi İyâd'ın beyânına göre cüzzamlı kıssası hakkında Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den muhtelif hadîsler rivayet olunmuştur. Zikrettiğimiz iki hadîsten başka da Câbir ve Âişe (Radîyallahu anhüma)'dan hadîsler rivayet olunmuştur. Hz. Câbir hadîsinde:

 

«Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cüzzomli ile birlikte yemek yedi ve ona : "Allah'a güvenerek ve ona tevekkül ederek ye!" buyurdu.» denilmektedir. Bundan dolayı Hz. Ömer'le diğer bazı Selef ricali meczumlu ile beraber yemek yenilebileceğine ve ondan kaçınma hususundaki emrin neshedildiğine kail olmuşlardır.

 

Nevevî diyor ki: «Ekser ulemânın kail olduğu vecihle sahih olan ve kabulü gereken kavil şudurki; burada nesih yoktur. Belki iki hadîsin arasını cem etmek ve cüzzamlıdan sakınma emrini vucûba değil de İstihbab ve ihtiyat mânâsına hamletmek gerekir. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in cüzzamlı ile beraber yemek yemesi ise caiz olduğunu göstermek içindir.»

 

Bazı ulemâ bu ve benzeri hadîslerle istidlal ederek kocası cüzzamlı olan kadına nikâhı fesh hususunda muhayyerlik isbat etmişlerdir. Kaadî  îyâd'ın beyânına göre cüzzamlı bir kimse mescide gitmekten ve kalabahk insanlar arasına karışmaktan men edilir. Yalnız cuma namazına gidebilir.